Cytrynowy ryż ze szparagami i gruszką

Cytrynowy ryż ze szparagami i gruszką

W końcu nastał czas na sezonowe gotowanie! Jestem już wolna od zajęć, do końca semestru zostały mi tylko 2 egzaminy. Są paskudnie duże, bo z dwóch największych, dietetycznych przedmiotów, ale przerwy od nauki mogę wykorzystywać na gotowanie ;) Jestem już po wakacyjnym wyjeździe- cały przeszły tydzień chodziłam po Tatrach :) To wszystko oznacza, że nareszcie mogę się poświęcić gotowaniu. I bardzo dobrze. W głowie aż mi się roi od pomysłów na wykorzystanie szparagów, truskawek, czereśni, młodych ziemniaków, botwiny i rabarbaru.

Dzisiaj mam dla Was idealny przepis na letni obiad. Lekki cytrynowy ryż z kruchymi szparagami, karotką i kawałkami gruszki podawany z miętowym kremem z awokado. Brzmi chyba równie dobrze, jak smakuje :)

Składniki:

  • 200g ryżu basmati
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  •  300g młodych marchewek
  •  300g szparagów
  •  1/2 twardej gruszki
  •  1 łyżka soku z cytryny
  •  skórka z 1/2 cytryny
  •  sól, pieprz
  •  1 dojrzałe awokado (+ 1 łyżeczka cytryny, kilka listków mięty, sól, pieprz)

Ryż gotujemy. Na głębokiej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, a następnie podsmażamy na nim poszatkowaną drobno skórkę cytrynową (cytrynę najpierw sparzamy wrzątkiem, a następnie ostrym nożem odkrawamy skórkę tak żeby nie było na niej białej warstwy). Ugotowany ryż wrzucamy na patelnię ze skórką cytrynową i podsmażamy go przez kilka minut. Następnie doprawiamy go sporą ilością pieprzu.

Marchewkę obieramy, szparagi myjemy i odłamujemy im twarde końcówki. Marchewkę kroimy w kostkę lub pół-talarki, a szparagi kroimy na ok 5-6 części. Warzywa przerzucamy na woka i smażymy na łyżce oleju przez ok 5-7 minut. Po tym czasie dorzucamy pokrojoną w kostkę gruszkę i podmsażamy całość kolejne 3-4 minuty.

Awokado przecinamy na pół, wyjmujemy pestkę, wybieramy miąższ łyżką i blendujemy go z miętą, sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

Na koniec ryż przesypujemy do warzyw, dobrze mieszamy, doprawiamy solą i sokiem z cytryny. Ryż podajemy z miętowym kremem z awokado

Cytrynowy ryż ze szparagami i gruszką

Cytrynowy ryż ze szparagami i gruszką

Smacznego!

Diana

Dodaj komentarz