Cynamonowa pasta słonecznikowa z rodzynkami

Cynamonowa pasta słonecznikowa z rodzynkami

Już od dawna miałam ochotę zrobić masło słonecznikowe. Jak przyszło co do czego, postawiłam na lżejszy w smaku i konsystencji krem na słodko. Pasta jest słodko-słona z dodatkiem rodzynek i ma cudowną, gęstą konsystencję. Jest bardzo syta, idealnie pasuje do kanapek z bananem. Myślę, że równie dobrze sprawdzi się do naleśników, czy nawet jako dodatek do ostrych potraw :) Czuję, że często będę do niej wracać, bo nie jest czasochłonna, wymaga minimalnej ilości składników i jest na prawdę przepyszna :)

Składniki :

  • 200g słonecznika
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 łyżki słodu lub cukru
  • łyżeczka cynamonu
  • garść drobnych rodzynek
  • 1 łyżeczka soli

Słonecznik prażymy na małym ogniu, aż zacznie ładnie pachnieć i nabierze złotego koloru. Nie można doprowadzić do spalenia ziarenek. Czekamy, aż nasiona przestygną i następnie blendujemy je na wysokich obrotach. Na początku ziarna zaczną się rozdrabniać, przypominać proszek, z czasem powinny przekształcić się w pastę, a następnie w lśniący krem. Ja uzyskałam taką konsystencję po ok 15 minutach blendowania z jedną przerwą (blender musiał ochłonąć).

Następnie do masła słonecznikowego dolewamy wodę, dodajemy słód, cukier i cynamon i miskujemy ostatni raz, do powstania jednolitego kremu. Na koniec dodajemy rodzynki :)

Krem najlepiej smakuje na kanapkach lub naleśnikach, najlepiej w połączeniu z bananem :)

Cynamonowa pasta słonecznikowa z rodzynkami

Cynamonowa pasta słonecznikowa z rodzynkami
Smacznego!

Diana

Dodaj komentarz