Ciasto marchewkowe z kremem z tofu

Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe to typowo jesienno-zimowy deser. Jaka była moja pierwsza myśl, kiedy po raz pierwszy w tym sezonie porządnie zmarzłam? „O mamo, ile ja bym teraz dała za kawałek ciepłego ciacha marchewkowego. Takiego rozgrzewającego – z cynamonem i imbirem!” Szło to właśnie mniej więcej tak, no może z dodatkiem sporej ilości mentalnego stękania i ślinienia się.
Tak więc wygospodarowałam sobie wczoraj trochę czasu wolnego w kuchni i odszukałam stary przepis na ciasto z dynią. W tamtym roku namiętnie je wykorzystywałam, ale nigdy nie wyszło mi na 100% dobre. Często się robił zakalec, albo było za suche. Zmodyfikowałam go po raz kolejny i… tym razem wyszedł na 110%. Ciasto wyrosło jak szalone, jest idealnie wilgotne po w środku, a po zakalcu ani widu, ani słychu. Do ciasta zrobiłam kremową masę z tofu i bananów i podałam je z podprażonymi orzechami ziemnymi i kawałkami bananów.
A więc podsumowując – szorujcie do sklepu po marchewkę, bo nie często zdarzają się przepisy tak łatwe i tak pyszne

Składniki na ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki (ja dałam 1 szklankę mąki razowej i 1,5 tortowej)
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1/2 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczka mielonych goździków
  • 2 szklanki startej marchewki (ok. 2 duże marchewki)
  • 1,5 szklanki mleka sojowego
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego

Składniki na krem:

  • 1tofu naturalnego (ja użyłam tofu BIO z Polsoi, kostka waży 250g)
  • 1 banan
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki miodu lub syropu roślinnego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Wszystkie suche składniki razem z przyprawami mieszamy w sporej misce, następnie dodajemy startą na dużych oczkach marchewkę i mieszamy tak, żeby wiórki nie były posklejane. Na koniec dolewamy mleko roślinne i olej i łączymy wszystko razem. Powstała masa powinna być lekko płynna, bez grudek. Ciasto przelewamy do tortownicy i pieczemy w 180 stopniach przez godzinę.

Tofu, banana, miód, sok z cytryny i cynamon przekładamy do wysokiego naczynia i blendujemy ok. 5 minut, aż masa będzie gładka i lśniąca. Krem przekładamy na przestygnięte ciasto. Można je udekorować kawałkami banana i prażonymi orzechami.

Smacznego!

Diana
Ciasto marchewkowe

Jedna myśl o “Ciasto marchewkowe z kremem z tofu

  1. Ewa mówi:

    Świetny przepis! Zrobiłam z niego babeczki dla synka, który jest uczulony na mleko i jajka – był zachwycony :) Oboje nabraliśmy ochoty na więcej takich smakołyków… :)

Dodaj komentarz