Bezglutenowy chlebek bananowy

 

chlebek bananowy

W końcu mi się udało! Wyszedł mi pierwszy, słodki, bezglutenowy wypiek. Oczywiście nie obyło się bez kilku (oczywiście nieudanych) prób. W każdym razie dzisiaj, z dumą, mogę Wam zaprezentować przepyszny, wilgotny i aromatyczny chlebek bananowy. Idealny na deser, a nawet śniadanie <3

Na początku skorzystałam z przepisu Minimalist Baker , jednak całkiem mocno go zmodyfikowałam. Po pierwsze mocno obcięłam ilość dodanego cukru, po drugie wykorzystałam inne mąki. Większość zagranicznych blogów wykorzystuje gotowe mieszanki mąk bezglutenowych przeznaczonych do wypieków. Ja jednak staram się nauczyć piec z wykorzystaniem podstawowych mąk. Doszłam do wniosku, że pierwsze próby bezglutenowych wypieków spełzły na niczym, bo dodawałam za mało płynów. Słyszałam kiedyś, że np. mąka kokosowa „pije” sporo płynu. Nie spodziewałam się jednak, że aż tak dużo. Ostatecznie użyłam 3x większej objętości mleka, niż w oryginalnym przepisie. Po raz kolejny sprawdza się wniosek, do którego doszłam dawno temu: nie warto się trzymać przepisów na siłę, tylko modyfikować je według własnego gustu i na własne oko ;)

D


Ten chlebek bananowy jest:


• wilgotny •

• aromatyczny •

• mięciutki •

• intensywnie bananowy •

• sycący •

D


Składniki


Składniki:
  • 3 bardzo dojrzałe banany
  • 1 łyżeczka zmielonego siemienia lnianego (+3 łyżeczki gorącej wody)
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 3-4 łyżki słodu albo miodu
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • garść suszonej żurawiny
  • 600 ml waniliowego mleka roślinnego
  • 140 g mąki kokosowej
  • 200 g mąki ryżowej
  • 100 g płatków owsianych (jeśli trzeba, to certyfikowanych bezglutenowych)

 


Sposób przygotowania


 

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
  2. Do wysokiego naczynia przekładamy banany, siemię lniane, 3 łyżki wody, olej i słód. Całość blendujemy na gładką masę.
  3. W dużej misce mieszamy wszystkie suche składniki (mąki, sól, proszek do pieczenia, płatki owsiane i żurawinę). Następnie dolewamy zblendowane banany i mleko roślinne. Wszystko dobrze mieszamy.
  4. Gotową masę przelewamy do formy (ja użyłam keksówki) wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Ciasto pieczemy godzinę. Przed podaniem musi ostygnąć (jeśli będziecie niecierpliwi, może się trochę kruszyć).

TIP: Jak najbardziej możecie użyć innych mąk, także zwykłej, pszennej. Uważajcie tylko wtedy z ilością dodawanego mleka. Dla mąki pszennej może wystarczyć nawet 250ml. Surowe ciasto powinno być w konsystencji  lekko płynne.

chlebek bananowy

chlebek bananowy

chlebek bananowy

Smacznego!

Diana

4 myśli o “Bezglutenowy chlebek bananowy

Dodaj komentarz