Bezglutenowe makowe brownie

Makowe brownie bezglutenowe

Nie wiwem, jak u Was, ale w mojej rodzinie 2 potrawy wigilijne są (lekko mówiąc) kontrowersyjne. Jest to kompot z suszu, o czym już pisałam oraz kutia. Ta też ma swoich zwolenników i mówiąc nowoczesnym slangiem, hejterów ;) Za kutię co roku odpowiedzialna jest w naszej rodzinie babcia i zauważyłam, że z roku na rok, jak prosimy ją, żeby jeszcze trochę ograniczyła ilość miodu w w tej potrawie, wszystkim coraz bardziej smakuje ;)
Nie mniej jednak wiem, że całkiem sporo osób nie lubi maku. W sumie się nie dziwię: ma dość intensywny smak i źle przygotowany, potrafi być gorzki. Dlatego wpadłam na pomysł wtopienia maku w jeden z najsmaczniejszych deserów: brownie. Eksperyment udał się świetnie. Czuję, że ten podstawowy przepis na brownie będę często wykorzystywać w swojej kuchni. Ciasto jest kruche z zewnątrz, ale bardzo miękkie w środku. Mniam!

Składniki:

  • 100g mąki kukurydzianej
  • 50g mąki ziemniaczanej
  • 100g oleju
  • 100g maku (+ 1/2 szklanka wrzątku)
  • 100-150g cukru (w zależności od tego, jak słodkie desery lubicie)
  • 200g czekolady gorzkiej
  • 1 banan
  • garść suszonej żurawiny
  • 1/4 łyżeczki soli


Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni.
Mak porządnie mielimy w młynku do kawy, aż będzie widać, że wszystkie ziarenka są już rozdrobnione. Mi ta czynność zajęła ok. 5 minut (mak musiałam podzielić na dwie części). Następnie zmielone ziarenka przesypujemy do garnka, zalewamy połową szklanki wrzątku i gotujemy ok. 5 minut na małym ogniu.
W rondlu roztapiamy gorzką czekoladę i łączymy ją z olejem, do powstania płynnej, jednolitej masy. Następnie mieszamy ją ze zmiksowanym na gładko bananem.

W misce łączymy wszystkie suche składniki: obie mąki, cukier, żurawinę i sól. Natępnie dolewamy do niej masę czekoladową i makową. Całość miksujemy na gładko.

Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Moja forma miała wymiary ok. 18 cmx 25cm. Brownie pieczemy 25 minut. Po tym czasie ciasto wyjmujemy, nawet jeśli środek będzie się wydawał niedopieczony- tak ma być ;)
Brownie powinno mieć czas poleżeć i ostygnąć. Jeśli jednak nie będziecie mieli determinacji, żeby czekać: na ciepło też smakuje świetnie ;)

Makowe brownie bezglutenowe

Makowe brownie bezglutenowe

Smacznego!

Diana

5 myśli o “Bezglutenowe makowe brownie

    • Diana mówi:

      Brownie z reguły należy do niskich ciast, bo nie wyrasta ;) Żeby lepiej rozprowadzać masę warto ją wygładzać zwilżoną w wodzie łyżką ;)

Dodaj komentarz