Barszcz wigilijny

Jeśli szukacie tradycyjnego barszczu na święta, intensywnego w smaku i bogatego w aromaty, to dobrze trafiliście. Nie jest trudny do przygotowania, jednak należy go ugotować co najmniej dzień przed Wigilią. Musi odstać całą noc i nabrać „mocy”, czyli wyciągnąć jak najwięcej smaku z grzybów, owoców jałowca, goździków, czosnku, pieprzu i kwaśnych jabłek. Właśnie te składniki powodują, że barszcz ma idealny, bożonarodzeniowy smak :).

Składniki:

  • 2kg buraków
  •  2 kwaśne jabłka
  •  10 owoców jałowca
  •  7 goździków
  •  6 liści laurowych
  •  6 ziaren ziela angielskiego
  •  8 ząbków czosnku
  •  2 łyżki octu
  •  garść suszonych grzybów
  • 4 cebule
  •  1/2 korzenia selera
  •  sól, pieprz

Buraki myjemy (nie obieramy i nie kroimy na kawałki) i gotujemy do miękkości w dużym garnku. W międzyczasie suszone grzyby, pokrojonego selera oraz obrane i pokrojone w ćwiartki cebule przekładamy do małego rondelka, zalewamy ok. litrem wody i gotujemy przez 30-40 minut do powstania aromatycznego wywaru.
Kiedy będzie można bez problemu wbić widelec w buraki, oznacza to, że już są gotowe. Odsączamy je, studzimy, obieramy i ścieramy na wiórki. W takiej formie przekładamy je do sporego garnka, zalewamy wodą i zagotowujemy. Następnie od razu dodajemy starte jabłka, ocet i przyprawy (ziele angielskie, liście laurowe, jałowiec, goździki, czosnek). Całość gotujemy jeszcze godzinę. Po tym czasie zestawiamy garnek z ognia, wlewamy wywar z grzybów, dodajemy pieprz, przykrywamy go pokrywką i odstawiamy na noc.
Na drugi dzień barszcz przecedzamy przez drobne sito, zagotowujemy jeszcze raz i dopiero na sam koniec dodajemy sól. Zupę podajemy bardzo gorącą, najlepiej z pasztecikami z pieczarkami.
Wiórki buraka możemy wykorzystać na sałatkę, o której pisałam kilka dni temu.

Smacznego!

Diana

2 myśli o “Barszcz wigilijny

Dodaj komentarz