Banany w cieście

Każdy kto lubi śniadania na słodko powinien spróbować tego przepisu. Osobiście banany kojarzą mi się typowo z dobrym rozpoczęciem dnia. Lubię je dodawać do owsianki, robić z nimi tosty, wrzucać do naleśników lub racuchów, ale dopiero po raz pierwszy zrobiłam je w cieście. Są przepyszne. Ciasto jest chrupkie, cynamonowe, a banany od smażenia stają się konsystencji budyniu. Takie śniadanie warto podać z czymś kwaskowatym dla przeciwwagi :)

Składniki:

  • 2 banany
  • 5 kopiastych łyżek mąki
  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 1/2 łyżeczki cynamon
  • szczypta sól

W misce mieszamy ze sobą mąkę, cukier, proszek do pieczenia, płatki owsiane, sól i cynamon, następnie dolewamy wodę i olej i mieszamy ciasto. Banany obieramy ze skórki i przecinamy wzdłuż na pół i w poprzek na pół :) Następnie obtaczamy je w cieście i smażymy (nie na największym ogniu!) z dwóch stron na rozgrzanej i suchej patelni do zarumienienia.
Ja banany podałam z dżemem z czarnej porzeczki i wiórkami gorzkiej czekolady.

Smacznego!

Diana

0 thoughts on “Banany w cieście

Dodaj komentarz