Bakłażanowe zawijańce z sosem paprykowym

Bakłażanowe zawijańce z sosem paprykowym

Ostatnio pomyślałam, że brakuje na moim blogu przepisów na przekąski. Jak to odkryłam? Mamy ostatnio wybitnie przekąskowy czas – czas oglądania sporej ilości meczów. Pomimo faktu, że na co dzień nie jestem wielką fanką piłki nożnej, podczas Euro, czy Mistrzostw Świata staję się wzorowym kibicem i nie omijam żadnego meczu, w którym gra nasza reprezentacja. Tak więc ostatnio postanowiłam przygotować coś dobrego, co można przekąsić szybko podczas przerwy. Niestety na blogu nie znalazłam nic adekwatnego. Postanowiłam więc zrobić spontanicznie coś nowego, a najlepiej z wykorzystaniem dobrych, letnich składników. Jak zwykle, kiedy improwizuję, gotując z myślą o nakarmieniu innych, wyszło mi całkiem nieźle ;) Bułeczki są puchate, zawierają moje (chyba) najukochańsze warzywo- bakłażana i są polane dobrym, paprykowym sosem. Takie łatwe do zjedzenia a’la pizze ;)

Składniki na ciasto:

  • 400g mąki pszennej (+ ok 50g mąki żytniej do ugniatania)
  • 270g ciepłej wody
  • 4g drożdży instant
  • łyżeczka soli

Składniki na zawijańce:

  • 1 duży pomidor (ok. 500g)
  • 1 papryka czerwona (ja także użyłam połowy ostrej papryczki)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka cukru
  • garść tymianku (ja użyłam świeżego, ale suszony też dobrze się sprawdzi)
  • 1 łyżka mąki
  • 1 bakłażan
  • 1/2 pęczka natki pietruszku

Mąkę, drożdże i sól wsypujemy do miski, zalewamy ciepłą wodą, mieszamy łyżką i po 5 minutach ugniatamy ciasto. Jednolitą kulę ciasta odstawiamy do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość).
W międzyczasie przygotujemy składniki potrzebne do zrobienia zawijasów. Paprykę i pomidora kroimy w drobną kostkę, następnie przekładamy do rondla, zalewamy około 1/2 szklanki wody, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, tymianek i cukier. Rondel przykrywamy pokrywką i gotujemy sos na małym ogniu przez około 15-20 minut. Po tym czasie doprawiamy sos solą i pieprzem oraz zagęszczamy mąką rozrobioną z 2 łyżkami wody. Po zagęszczeniu sosu mąką należy go ponownie zagotować, na koniec dodajemy poszatkowaną natkę pietruszki.
Bakłażana kroimy w plastry o grubości 1cm, a następnie dusimy (ewentualnie podsmażamy na oliwie) je na patelni, aż zmiękną. UWAGA! Przed zawinięciem bakłażana w ciasto (nie ważne czy jest to ciasto francuskie, czy drożdżowe), należy go dobrze wystudzić.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i ponownie ugniatamy. Ja lubię wyrabiać ciasto pszenne z dodatkiem mąki żytniej, więc właśnie takiej użyłam. Ciasto wyrabiamy do momentu, kiedy kulka będzie miała jednolitą konsystencję, będzie delikatne, ale nie będzie się mocno kleić do rąk. Teraz czas na wałkowanie ;) Płat ciasta powinien mieć szerokość naszego wałka i grubość 1cm.
Ciasto kroimy na 10-centymetrowe paski (równolegle do krótszej krawędzi). Następnie na każdy kawałek cista drożdżowego układamy około 3 plastry bakłażana tak, aby ich połowa wystawała za ciasto. Pozostałym kawałkiem ciasta nakrywamy bakłażany od góry i tak przygotowane ciasto zwijamy w zawijańca (ślimaka). TUTAJ macie pokazane na jednym zdjęciu, o co dokładnie mi chodzi ;)
Zwinięte bakłażanowe ślimaki (nie jestem pewna, czy to jest dobra nazwa w odniesieniu do jedzenia, ale akurat nic lepszego mi nie przychodzi, więc musicie mi przebaczyć) przekładamy do formy (ja użyłam keksówki) i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia.
Przed upieczeniem polewamy bułki od góry sosem pomidorowo-paprykowym, a następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 25-30 minut, aż będą ładnie zarumienione i pachnące.

Bakłażanowe zawijańce z sosem paprykowym

Bakłażanowe zawijańce z sosem paprykowym

Bakłażanowe zawijańce z sosem paprykowym

Smacznego!

Diana

Jedna myśl o “Bakłażanowe zawijańce z sosem paprykowym

Dodaj komentarz