Babeczki imbirowe z kremem

Dzisiaj przepis na przepyszne babeczki :) Imbirowe, syte, wyrastają, jak szalone. Do tego przygotowałam krem z awokado i banana. Generalnie wprawił mnie w osłupienie. Bałam się go strasznie – przejmowałam się, że będzie za rzadki, że będę musiała kombinować z agarem, że smak będzie nijaki. A okazało się, że jest to krem idealny – gęsty i kremowy, chociaż nie zawiera ani grama dodanego tłuszczu i substancji żelującej; ma idealny, słodki smak. Czuję, że w przyszłości będę więcej kombinować z awokado w deserach. Kolejny powód, żeby kochać awokado <3
Przepis na babeczki imbirowe porwałam od Jamiego KLIK

Składniki na babeczki (12):

  • 350g mąki
  •  2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  •  1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka imbiru
  •  1 łyżeczka cynamonu
  •  3/4 szklanki oleju rzepakowego
  •  200g słodu
  •  200g mleka roślinnego
  •  1 łyżeczka mielonego lnu
Składniki na krem:
  • 1 awokado
  • 1 duży banan
  • 2 łyżki słodu (np. syrop z agawy)

Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i przyprawy mieszamy razem w dużej misce. W mniejszej misce łączymy słód, olej, mleko, mielony len. Najlepiej użyć do tego celu trzepaczkę – spowoduje, że składniki się najszybciej ze sobą połączą. Składniki sypkie łączymy z płynnymi i mieszamy razem do zyskania gładkiej konsystencji. Masę przekładamy łyżką do papilotek i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Babeczki pieczemy ok 15-20 minut.
Awokado przecinamy na pół, wyciągamy pestkę i miąższ przekładamy łyżką do wysokiego naczynia. Banana obieramy ze skórki i blendujemy z awokado do powstania gładkiej, jednolitej masy. Następnie miksujemy ją przez 5 minut ze słodem. Gotowej masy nie musimy chłodzić, wystarczy nałożyć ją za pomocą rękawa, lub łyżki na babeczki :)

Smacznego!

Diana

Dodaj komentarz