Zdrowa alternatywa dla majonezu

Zdrowa alternatywa dla majonezu

Sałatki majonezowe to stały element większości polskich imprez, świąt i większych kolacji. Jak zastąpić majonez zdrowszym, ale równie dobrym sosem? Jak sprawić, że omasta do sałatek z tłustej i zamulającej stanie się odżywcza i wartościowa? Już Wam mówię.

Majonez, bez względu na to czy wegański, czy tradycyjny, jest strasznie tłusty. Nie wiem, czy kiedykolwiek robiliście go sami, ale myślę, że takie doświadczenie całkiem nieźle obrazuje jego skład. W skrócie: dodajecie kilka łyżek musztardy, octu i jakiegoś białka (jajko/mleko sojowe/aquafaba) i zaczynacie lać olej. I tak się go leje i leje, i leje, i leje … aż całość zgęstnieje i nabierze tej charakterystycznej, galaretowatej konsystencji. Nic więc dziwnego, że majonez składa się w 70% z czystego, lanego tłuszczu.

Jeśli używamy tego majonezu w małych ilościach – np. łyżeczkę, to wiadomo, że nasza dieta nie straci jakoś widocznie na wartości. Ale:

  1. W Polsce, jeśli już używamy majonezu, to często w większych ilościach, np. do sałatek, kanapek, na jajka, do sosów.
  2. Zawsze, ale to zawsze warto wypróbować zdrowsze alternatywy. Ostatecznie, jeśli mamy do wyboru produkt, który w najlepszym wypadku nie pogorszy naszej diety i zdrowia i produkt, który ewidentnie składa się ze składników, które mają prozdrowotny wpływ, to chyba wybór staje się całkiem oczywisty, prawda?

 


ta alternatywa dla majonezu jest:


• kremowa w smaku •

• idealna do sałatek •

• świetna jako dodatek do kanapek i tortilli •

• zdrowa •

• niskotłuszczowa •

D


Składniki


Składniki:
  • 1 puszka mięciutkiej ciecierzycy (ok. 240g)
  • 1 dojrzałe, miękkie awokado
  • 2 łyżki octu
  • 2 czubate łyżeczki musztardy (delikatesowa lub dijon)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/3 – 1/2 szklanki wody
  • opcjonalnie: 2 łyżki płatków drożdżowych

Sposób przygotowania


  1. Ciecierzycę dobrze odsączamy, a awokado przecinamy na pół, wyjmujemy pestkę i wydłubujemy miąższ łyżką.
  2. Wszystkie składniki (oprócz wody) wrzucamy do głębokiego naczynia.
  3. Całość blendujemy długo i na wysokich obrotach, dolewając w trakcie tyle wody, żeby konsystencja i gęstość przypominała tą majonezową.
  4. Po kilku minutach blendowania uzyskamy idealnie gładki mus, o kremowym smaku.
  5. Taki sos można przechowywać około 3 dni.

 

Zdrowa alternatywa dla majonezu

Zdrowa alternatywa dla majonezu

Smacznego!
Diana

3 myśli o “Zdrowa alternatywa dla majonezu

  1. Marta mówi:

    O nie, nie ma szans, żal by mi było awokado do majonezu <\3 jak tylko mam takie dojrzałe to zjadam z solą i sokiem z cytryny, ostatecznie jako guacamole. Ale może jakby zamiast niego dać trochę oleju lnianego albo orzechowego? Jak myślisz?

  2. Marek mówi:

    Właśnie zrobiłem, teraz leży sobie na jutro w lodówce. Wyszedł rzeczywiście gładki i w smaku też dobry. Lekko kojarzy się z majonezem i myślę, że w sałatce mógłby go z sukcesem udawać. Nie miałem płatków drożdżowych, więc zastąpiłem je sosem sojowym. Jedyny minus, że to avokado jednak czuć. Możliwe, że dodałem go za dużo i to dlatego. Miałem jedno małe avokado, więc dałem w całości. Z drugiej strony dzięki temu jest bardziej kremowy.
    Ciekawe, jak będzie smakował jutro po całym dniu leżakowania, jak się smaki ustabilizują :)
    DZięki za przepis

Dodaj komentarz