Aksamitny sos z fasoli i orzechów ze szpinakiem

Wegański sos serowy

Jeśli mnie od jakiegoś czasu śledzicie, pewnie bez trudu możecie zauważyć, jaki rodzaj kuchni mnie najbardziej pociąga. Jeśli wpadliście tutaj tylko na chwilkę, to już mówię. Najbardziej kocham prostą, minimalistyczną kuchnię. Często najbardziej smakują mi produkty w swojej oryginalnej postaci. Nie raz się mi przytrafiło zjeść pokrojone owoce do owsianki, zanim płatki zdążyły się ugotować, albo wyjadać świeżo ugotowaną fasolę, zanim nawet pomyślałam, co fajnie byłoby z niej zrobić.
Oczywiście raz na jakiś czas mam ochotę dłużej posiedzieć w kuchni, ale na co dzień wiodę takie samo życie, jak każda inna osoba. Często mi się spieszy, często nie mam ochoty gotować, a najczęściej muszę skonfrontować swoje plany kulinarne z rzeczywistością w lodówce. Właśnie dlatego uwielbiam odkrywać szybkie, zdrowe i pyszne „patenty”, które w razie potrzeby mogę wdrożyć w życie.
Właśnie takim rozwiązaniem jest dzisiejsze danie. Jest ultraproste: prawie całość przygotowuje się w jednym blenderze. Jest mega zdrowe: skład tego posiłku moim zdaniem jest idealną kombinacją roślinnego dania. Można je przygotować na milion sposobów. Ten mój sero-śmietano-podobny sos szpinakowy pasuje do wszystkiego. Jadłam do już jako sos do makaronu (pycha! chyba moja ulubiona pozycja), jako nadzienie do zapiekanych warzyw, jako dip do nachosów (OMG!<3), sos do kaszy, lub nawet np. zielonej soczewicy. Zjadłam go nawet na waflu ryżowym :P Co mogę jeszcze więcej powiedzieć?
Gorąco polecam!

Składniki:

  • 150-200g świeżego szpinaku (może być mrożony, ale warto, żeby był liściasty, a nie rozdrobniony, inaczej sos będzie zielono-niezbyt-apetyczny)
  • szklanka strączków (proponuję białą fasolę lub ciecierzycę)
  • 1/2 szklanka orzechów (ziemne lub nerkowce)
  • 1 szklanka wody
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 czubata łyżka płatków drożdżowych (jeśli nie macie, bez problemu można pominąć)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • pieprz

Do blendera (najlepiej kielichowego) wrzucamy wszystkie składniki oprócz szpinaku i blendujemy min. 5 minut, aż konsystencja sosu będzie gładka, podobna do gęstego jogurtu.
Na patelnię wrzucamy umyty i lekko pokrojony szpinak, dodajemy z łyżkę wody i czekamy aż odparuje, a liście staną się wiotkie. Następnie na patelnię wylewamy sos.
Całość podgrzewamy, cały czas mieszając, aż sos zawrze i zgęstnieje. Na koniec doprawiamy go, jeśli jest to potrzebne i serwujemy z tym, na co mamy akurat ochotę lub co mamy pod ręką ;)

Wegański sos serowy

Wegański sos serowy

Wegański sos serowy

Wegański sos serowy

Smacznego!

Diana

5 myśli o “Aksamitny sos z fasoli i orzechów ze szpinakiem

  1. Hania mówi:

    Właśnie zrobiłam. Przede wszystkim zachwyciła mnie liczba potrzebnych składników i czas przygotowania. W smaku tak jak się spodziewałam po płatkach drożdżowych i sosie sojowym. Ale jak dla mnie super, zważając na skład, tożto dobrze pożywny obiad z tego wyszedl. Dzięki! ;)

Dodaj komentarz